Καταπολέμηση της ελονοσίας
Αν και μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, η ελονοσία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο θανατηφόρες νόσους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ελονοσία, ενώ η Υποσαχάριος Αφρική επηρεάζεται δυσανάλογα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Παρόλο που οι χώρες στην Αφρική έχουν εντείνει τις στρατηγικές τους για τον περιορισμό της ελονοσίας, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η αντιμετώπισή της παρουσιάζουν τεράστιες δυσκολίες σε επίπεδο διαχείρισης, καθώς πολλοί πληθυσμοί που βρίσκονται σε κίνδυνο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές1. Η προσέγγιση απομακρυσμένων κοινοτήτων με ανεπαρκές σύστημα μεταφορών και η εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού σε φάρμακα αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξάλειψη της ελονοσίας. Το 2015, 95 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Μέσης Ανατολής, ήρθαν αντιμέτωπες με τη συνεχιζόμενη μετάδοση της νόσου2.
Για πάνω από μια δεκαετία, πρωτοπορούμε με την πρωτοβουλία της Novartis για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Εστιάζοντας στην πρόσβαση, την αντιμετώπιση, την Έρευνα & Ανάπτυξη και την ανάπτυξη ικανοτήτων, αυτή η πρωτοβουλία είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της Novartis για την πρόσβαση στη θεραπεία, βάσει του αριθμού των ασθενών που επηρεάζονται ετησίως. Μαζί με τους συνεργάτες μας και με άξονα τη συνεχή ασθενοκεντρική μας προσέγγιση, δεσμευόμαστε για τον κοινό στόχο της εξάλειψης της ελονοσίας.
Η πρωτοβουλία της Novartis για την καταπολέμηση της ελονοσίας επικεντρώνεται στην Έρευνα και Ανάπτυξη για την επόμενη γενιά ανθελονοσιακών φαρμάκων, στη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία και στην παροχή βοήθειας στις κοινότητες για καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπό τη διαχείριση της Sandoz, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόσβασης στη θεραπεία. Από το 2001, έχουμε παραδώσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια θεραπείες, χωρίς οικονομικό όφελος, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων διασπειρόμενων παιδιατρικών φαρμάκων, κυρίως στον δημόσιο τομέα των χωρών που πλήττονται από ενδημική ελονοσία.
1. WHO World Malaria Report 2015. Διαθέσιμο στο: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/200018/1/9789241565158_eng.pdf?ua=1
2. World Health Organization. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs094/en/